Asbestin ne kadar zararlı ve kanserojen bir madde olduğu konusunda gün geçtikçe farkındalık toplumda artmakta ve kişi ve kurumlar yaşam alanları olan ev, işyerleri, günlük kullandıkları eşyalarında, kentsel dönüşüme girecek/girmiş mahallerinde acaba asbest var mı, bunu nasıl anlarım sorusunu artık daha fazla sormaktadırlar. Bana inanmıyor musunuz, gelin google trends de "asbest" kelimesinin son 5 yıl içinde aranma sıklığına bakalım;
Şaşırdık mı ? Peki neydi insanları "Asbest Nedir" sorusuna yönelten ?
Toplumda asbest kaynaklı artan kanser vakalarında ki ciddi artışın artık fısıltı gazetesi aracılığıyla kulaktan kulağa yayılması, bir yandan sosyal medya paylaşımları biryanda da yasal düzenlemeler.
13.10.2021 tarihi itibariyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanan Binaların Yıkılması Hakkında Yönetmelik, özellikle kentsel dönüşüm ensasında kontrolsüz asbest tozumasının önüne geçmek amacıyla bina sahiplerine ve yıkım müteahhitlerine bazı önemli sorumluluklar yüklemiştir ve tartışmasız bu sorumlulukların en önemlisi ilgili yönetmelik Madde 16 uyarınca kısmi veya tamamen yıkıma başlanılmadan önce asbestli imalatın var olup olmadığı, varsa asbest içeren imalatlar için asbestin türünü, miktarını ve yerini belirlemeye yönelik envanter çalışması yapılmasıdır. (Binaların Yıkılması Hakkında Yönetmelik, 2021).
Peki nedir bu Asbest Envanter Raporu
Asbest analizi (saha tetkiki) yapıldıktan sonra elde edilen bulgular ile araştırmanın yapıldığı saha, bina, gemi, fabrika, tesis gibi her türlü mekân ve tesisat için tespit edilen asbestin tür, miktar, yer, konum ve durumları hakkında bilgi veren ve bunlarla ilgili tehlike değerlendirmesi ve analizleri, numune analiz raporları ile iş sağlığı ve güvenliği açısından alınması gereken önlemlerin de yer aldığı sertifikalı Asbest Söküm Uzmanı tarafından hazırlanan raporu ifade eder (TS 13895:2020 , 2020).
Asbest envanter raporu, aşağıda belirtilen gerekleri sağlayacak şekilde hazırlanır:
Asbest araştırma sonuçlarını,
Araştırma sırasında alınan numunelerin laboratuvar analiz sonuçlarını içeren analiz raporunu,
Asbest kaynaklarının araştırma sonuçlarını, asbestten arındırma aşaması için alınacak önlemleri, izlenecek yol ve yöntemler hakkında öneriler ve yorumları,
Asbest içeren malzemelerin tesis içerisindeki yerleri ve tiplerinin sınıflandırılarak resimler ile gösterimini,
Sahanın büyüklüğüne bağlı olarak; asbest içeren malzemelerin tesis içerisindeki yerlerinin tiplerine ve yerlerine göre sınıflandırılarak tesis planı üzerinde kroki olarak gösterilmesini,
·Risk değerlendirmesini.
Peki Asbest Envanter Raporu ve Asbest Analiz Raporu aynı mı ?
Sıkça karıştırılıyor olsa da aslında Asbest Envanter Raporu ve Asbest Analiz Raporu farklı kavramlardır, Asbest Analiz Raporu, Asbest Envanter Raporunun bir girdisidir. Sizlerin kişisel ve kurumsal olarak ihtiyacınız olan Asbest envanter Raporudur.
Nasıl mı
Asbest Analiz Raporu; asbest araştırması (saha sörveyi) sırasında asbest ihtiva etmesinden şüphelenilen malzemelerden alınan numunelerin TS EN ISO/IEC 17025 göre akredite edilmiş laboratuvarlarda mikroskop analizi neticesinde elde edilen bulguların ve analiz neticelerinin yer aldığı raporu ifade eder ve Asbest Söküm Uzmanı analiz raporunda yer alan bilgilerden faydalanarak Asbest Envanter Raporunu hazırlar.
Sonuç olarak...
İster kentsel dönüşüm olsun, ister kısmı veya tamamıyla yıkım çalışması olsun, sinsi düşman Asbest her an her yapı malzemesinde kaşımıza çıkabilme ihtimali vardır ve bu ihtimali güvenli bir şekilde yönetmenin yasal ve sosyo-ekonomik açıdan en güvenli yolu tüm yaşam alanlarımızda Asbest Söküm Uzmanınca hazırlanmış Asbest Envanter Raporı hazırlatmak olacaktır.
Hadi bir anket yapalım ?
Asbest Envanter Raporu Hakkında Bu Yazıyı Okumadan Önce de bilgi vardı
Evet
Evet, kısmen
Hayır, birçok şeyi yeni öğrendim
Comments